Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Úvod

Človek v ohrození, n.o. Menu

Udatné kuriatka pomáhajú v Nepále

Ľudia, ktorí žijú v nepálskych regiónoch Gorkha a Sindhupalchok, sú väčšinou farmári, pre ktorých je poľnohospodárstvo hlavným zdrojom obživy. V tomto hornatom kraji však nie je veľa vhodnej pôdy, na ktorej môžu hospodáriť. Po zemetrasení v roku 2015 sa ich situácia ešte zhoršila. Masívne zosuvy pôdy znehodnotili veľkú časť už aj tak limitovanej úrodnej pôdy, vyžiadali si ľudské životy, škody na majetku aj živobytí. Zosuvy pôdy sa tu navyše každoročne opakujú a živobytie farmárov je nimi vážne poškodzované. V tejto situácii je veľmi náročné sa opäť postaviť na vlastné nohy. 

V spolupráci s People in Need Nepal sme vybrali 66 najviac zraniteľných domácností, ktorým sme odovzdali kozy a sliepky, aby mohli opäť naštartovať svoje živobytie. Išlo najmä o matky samoživiteľky, rodiny, v ktorých sú ľudia s hendikepom, rodiny, ktoré majú existenčné problémy, či mužov a ženy, ktorí žijú osamote. 

Jedným z nich je aj Kale Thami. Pred pár rokmi prežil zásah blesku, podpísalo sa to však na jeho zdraví. Jeho jediný syn od neho odišiel, a tak je úplne závislý na rodine svojej dcéry. Vďaka Skutočnému darčeku pán Kale získal 20 kuriatok a 15 kíl krmiva. „Keď kuriatka vyrastú, môžem ich aj vajíčka predať, a tak pomôcť rodinnému rozpočtu. Mäso a vajíčka tiež uživia aj nás,” konštatoval vďačne.